Hilde Lillejord
Det nye Helgerudkvartalet vil være den første store utbyggingen av nye Sandvika sentrum øst, og vil inneha en viktig rolle som landemerke og portal mot jernbanestasjonen. Gjennom blanding av ulike funksjoner og høy arealtetthet, vil prosjektet vise vei mot et aktivt, urbant og framtidsrettet Sandvika.
Helgerudkvartalet er et av flere kvartaler som vil bli bygget med større høyde og inngår i den generelle fortettingsstrategien som tilrettelegger for at Sandvika skal bli en fjordby som er attraktiv for gående og syklende, med små avstander og god tilgang til grønne‐ og blå kvaliteter på alle kanter.
Utviklingen av den nye bydelen ved jernbanestasjonen har vært - og er et tett samarbeid mellom Bærum kommune, og de ulike utbyggerne. Andesnæs Eiendom AS, som er tiltakshaver for Helgerudkvartalet, eies av den lokalt tilknyttede Andesnæsfamilien som har et sterkt engasjement for en positiv utvikling av Sandvika som by.
Tettere bebyggelse stimulerer til et mer aktivt sentrum
– En fortetting av sentrum og ved jernbanestasjonen, vil tilby et rikt og sammensatt servicetilbud med høyere aktivitet gjennom større deler av døgnet, sier arkitekt og prosjektansvarlig Erlend Bauck Sole. Han forklarer at videre at flere og mer varierte boliger vil bidra til en økt og mer blandet beboersammensetting, noe som vil gjøre det mer attraktivt å etablere forretninger og kontorer i Sandvika.
– Med en høy bolig‐ og arbeidsplasstetthet i tilknytning til stasjonen og kollektivtrafikken, vil områdeutbyggingen bidra til å gjøre byen mindre avhengig av privatbilen, sier Sole.
Dagens sentrum har en tydelig kvartalsstruktur med bebyggelsen som henvender seg med åpne næringsfasader mot byrommene i tilstøtende gater og torg. Gjennom å forholde seg til gaterommene på samme måte som klassisk byarkitektur gjør, vil prosjektet underbygge, forsterke og fornye disse byrommene og slik bidra til å styrke et aktivt liv på gateplan som alltid har vært et kjennetegn for sentrum av Sandvika øst.
Miljø og klima
Prosjektet har høye miljø- og klimaambisjoner, og sikter mot BREEAM Excelent for alle funksjoner. Det planlegges for egen energisentral, drevet av geobrønner og utstrakt produksjon av energi gjennom solceller på tak og fasader. Takene vil i all hovedsak bli blå-grønne for å sikre håndtering av overvann og biologisk mangfold.
– Materialene i prosjektet skal være robuste, nøye planlagt i et bærekraftperspektiv der det samlede karbonutslippet knyttet til fremstilling, transport, montasje og gjenbruk tas med i beregningen, sier Sole og forklarer at det vil benyttes flere innovative produkter. Ett av dem er lavkarbonbetong som kan bidra positiv til utslippsregnskapet. Den vil også bli vurdert gjenbruk av bygningsmaterialer og andre elementer fra eksisterende bebyggelse for å nøytralisere klimautslippene forbundet med prosjeketet.
Nøkkelinformasjon: