Funksjon
Kontor- og administrasjonsbygg
Oppdragsgiver
Telenor
Sted
Longyearbyen
År
2022
LPO arkitekter har prosjektert et nytt administrasjonsbygg for Telenor i Longyearbyen. Det nye bygget har en høy miljørpofil og er utformet i tett dialog med Riksantikvaren og Sysselmannens kulturminnerådgiver.
Funksjon
Kontor- og administrasjonsbygg
Oppdragsgiver
Telenor
Sted
Longyearbyen
År
2022
Telenor har vært tilstede på Svalbard siden 1911, og har siden vært ansvarlig for kritisk infrastruktur til øygruppa. Deres hovedsete ligger på Skjæringa i Longyearbyen, et sted med stor kulturhistorisk verdi som omfattes av flere sikringssoner for ulike typer av kulturminner i gjeldende arealplan for Longyearbyen.
LPO arkitekter ble i 2019 engasjert av Telenor Svalbard for å utvikle et nytt administrasjonsbygg. På grunn av store setningsskader i eksisterende administrasjonsbygg var det kritisk å få på plass et nytt bygg som erstatning for dette. Det nye bygget er utformet i tett dialog med Riksantikvaren og Sysselmannens kulturminnerådgiver.
Telenor ønsket mer areal i det nye bygget enn i det gamle, men tomten var knapp. Arealeffektivisering ble derfor et svært viktig parameter i utviklingen av nybygget og resultatet ble at fotavtrykket til det nye bygget er omtrent det samme som for det gamle bygget. Tross beskjeden størrelse er dette prosjektet komplekst både i rom- og funksjonsprogram og i teknisk utførelse.
Byggeprosessen var svært kompleks da det tekniske anlegget måtte ha kontinuerlig drift gjennom hele perioden. Derfor ble kun halvparten av eksisterende bygg revet først og et halvt nytt bygg oppført før resten av bygget ble revet og hele det nye bygget fullført. Det er knyttet svært høye sikkerhetskrav til det nye bygget.
Miljø
Telenor har som mål å bli karbon-nøytral innen 2030 og administrasjonsbygget er derfor et pilotprosjekt og skal bidra til å redusere Telenors klimaavtrykk på Svalbard.
Energieffektivisering har vært høyt prioritert og bygget er i dag et nesten nullenergibygg med solceller på taket og gjenvinninng av varme fra datasenteret. Gjenbruk av byggematerialer har også vært i fokus og byggets vindavstivning består blant annet av gjenbrukte stålplater fra den nedlagte gruvedriften i Svea. Stålbjelker fra det gamle bygget er blitt til gangbru og deler av utvendig kledning er gjenbrukt som sponklednig i gavlene på det nye bygget.