Funksjon
Parallelloppdrag; Byutvikling av den gamle veterinærhøgskolen
Oppdragsgiver
Lidstow og Oslo bygg
Sted
Oslo
År
2024
I sangen Suser av gårde sier Lillo Stenberg om byen vi bor i: Hver gate er et eget land – hvert strøk en verdensdel. Sammen med Reiulf Ramstad Arkitekter, Grindaker, Bark og WSP har LPO levert bidraget «Oslo mer Oslo» i parallelloppdraget om Den game veterinærhøyskolen for Oslobygg og Linstow.
+ Les mer
Funksjon
Parallelloppdrag; Byutvikling av den gamle veterinærhøgskolen
Oppdragsgiver
Lidstow og Oslo bygg
Sted
Oslo
År
2024
Vårt forslag viser at området kan bli et nytt strøk i Oslo. En ny verdensdel, et nytt nabolag, en by i byen. Hagebyen Lindern kan kompletteres og kobles sammen med Adamstuen. Vi vil bygge videre, med høye arkitektoniske ambisjoner, på det beste av landskap og byarkitektur som vi allerede finner i vår by. Slik blir Oslo blir mer Oslo.
Natur og urbanitet knyttes sammen ved at den konsentrerte byen og bygulvet gir plass for mer natur, parker og hager. Den nye bydelen utvikles på det eksisterende fotavtrykket og får dermed sitt sentrum og tyngdepunkt ved det urbane knutepunktet på Adamstuen. Dette gir en utbygging knyttet til kollektivtransport og til et gatenett som sprer seg i alle retninger i det sentrale Oslo. Med forslaget Oslo mer Oslo skaper vi både mer natur og mer by.
Hvordan få til dette?
Teamet har sett på hvordan man kan bevare det grønne landskapet på eiendommen samtidig som vi oppnår utbygging og fortetting. I tillegg ønsker vi å bevare og bygge videre på den vakre arkitekturen på DGV fra tidlig i forrige århundre. Det omfatter også byggverk og byrom fra den modernistiske perioden, bygningsanlegg med fine proporsjoner, byrom og hageanlegg.
Den Gamle Veterinærhøyskolen (DGV) går fra å være et lukket institusjonsområdet, til å bli en tilgjengelig del av Oslo. Når gjerdene rives, slippes nabolagene inn. De tusen hagers by er en sammenkobling av bynatur og urban identitet. Området blir en bydel der bilen er borte fra gater, plasser og parker, og forflytning skjer med lavt tempo, en bydel med mer bebyggelse og mer natur.
Det urbane området på DGV kan inndeles i to soner. I områdene i syd og i vest, vil gjenbruk, bevaring og påbygg være det viktigste grepet. Feltet som strekker seg fra plassen på Adamstuen til Lindern hageby, innebærer et konsentrert området for nybygg med infrastruktur og logistikk legges under bakkenivå og kan betjene hele det bilfrie DGV.
Ved å etablere en Allmenningen, som går gjennom midtområdet, styrker knutepunktet på Adamstuen, og skaper et sentrum med forbinder på tvers. Allmenningen er ryggraden i bygulvet med utadrettede førsteetasjer og varierte byrom som sikrer at besøkende, beboere og naboer kan strømme gjennom DGV.
Vi gleder oss til å følge med på den videre utviklingen av området. Vi håper hele byen tar godt imot vårt forslag til utvikling og får lyst til at området skal bli slik vår visjon viser.
Prosjektet har vært et samarbeid med: Reiulf Ramstad Arkitekter | Grindaker | BARK | WSP